پرامپت نویسی(Prompt) به زبان ساده
امروزه که ابزارهای هوش مصنوعی بسیار گسترده شده اند و در هر شاخه ای از علوم مختلف که وارد می شویم با ابزارهای مبتنی با هوش مصنوعی روبرو می شویم که عملکرد های بسیار جالب و گاها شگفت انگیز دارند، یکی از مهم ترین مهارت هایی که باید بیاموزیم این است که چگونه به این ابزارها دستور و یا درخواست خود را منتقل کنیم ( پرامپت نویسی )که آنها بهترین نتیجه و عملکرد را به ما ارائه دهند.
برای روشن تر شدن مطلب بگذارید دو تا مثال بزنم:
مثال اول: شما چگونه با گوگل کار می کنید؟ قطعا شما عبارات/ کلمات کلیدی از مطلبی را که دنبال آن هستید را به گوگل می دهید و او نتایج را برای شما نمایش می دهد هرچقدر شما حرفه ای تر از گوگل سوال بپرسید، او جواب های دقیق تری می دهد. کار با ابزارهای هوش مصنوعی مانند چت جی بی تی هم دقیقا همینطور است هر چقدر شما دقیق و کامل تر به او بگویید که چه چیزی می خواهید او نتایج دقیق ترو کامل تری به شما نمایش می دهد.
مثال دوم: فرض کنید که می خواهید روی دیوار منزل یا محیط کار خود یک نقاشی منحصر بفرد و جذاب بکشیدبرای این کار یک نقاش استخدام می کنید و دقیقا تمام آن چیزی که در ذهن دارید را برایش شرح می دهید هر چقدر شماجامع تر و کامل تر در مورد طرحی که در ذهن دارید شرح دهید قطعا نقاش بهتر می تواند خواسته شما را به تصویر بکشد.
پس پرامپت نویسی یعنی:
پرامپت (Prompt)در حوزه هوش مصنوعی، به فرایند ارسال جزئیات درخواست به سیستم هوش مصنوعی گفته میشود. در این فرایند، جزئیات درخواست به هوش مصنوعی ارسال میشود و سپس هوش مصنوعی بر اساس آن جزئیات، خروجی مورد نظر را ایجاد میکند.
شاید بپرسید آیا پرامپت ها فقط متن هستند؟ جواب شما خیر است پرامپت میتواند شامل کلمات، عبارات، جملات و حتی تصاویر باشد.
مهم ترین اجزا یک پرامپت:
اجزا یک پرامپت خوب با توجه به ابزار هوش مصنوعی که شما استفاده می کنید( تبدیل گفتار به متن – تبدیل متن به عکس و…) و هدفتان می تواند بسیار متفاوت باشد.ولی مهم ترین اجزا که عموما در همه موارد صادق است پرامپت نویسی براساس فرمول RTD است ،که مخفف کلمات نقش- وظیفه و جزئیات است که البته خود جزئیات شامل زیر مجموعه های( دستورالعمل- محتوا-تنظیمات و پارامترها – ورودی ها) است.
- نقش (Role)
- «کار و وظیفه» (Task)
- جزئیات (Detail)
- «دستورالعمل» (Instruction)
- «محتوا» (Context)
- «تنظیمات و پارامترها» (Parameters, Settings)
- «ورودی» (Input)
درادامه به شرح هر کدام از این قسمت ها می پردازیم.
بیشتر بخوانید:معرفی سطوح و شاخه های هوش مصنوعی به همراه ( ویدئو ملاقات رونالدو با سوفیا)
نقش (Role)
نقشی که شما به هوش مصنوعی معرفی می کنید،می تواند بسیار متفاوت باشد و به هوش مصنوعی کمک می کند تا از دیدگاه آن نقش، دستورات شما را اجرا کند. به عنوان مقال نقش می تواندتبلیغ نویس،روزنامه نگار،مدرس،کارمند واحد روابط عمومی و یا هرچیز دیگری باشد.( خیلی وقت ها نقش قابل حذف شدن می باشد)
وظیفه یا تسک Task در پرامپت نویسی یعنی چه؟
مفهوم وظیفه یا تسک Task در پرامپت نویسی به معنای کاری است که توسط ابزار هوش مصنوعی انجام میشود. به عبارت دیگر، هر سیستم هوشمند برای انجام یک سری وظایف آموزش دیده است و کاربر در هنگام تعامل با آن، درخواست انجام یک وظیفه خاص را مطرح میکند. به عنوان مثال، میتوانیم از یک ابزار هوشمند بخواهیم براساس توصیفهای ما یک تصویر ایجاد کند. در این مثال، وظیفه مشخص شده در پرامپت، خلق تصویر بر اساس متن است. سیستمهای هوشمند قادر به انجام وظایف متنوعی از جمله پاسخ به سوالات،ترجمه کردن، تولید متن، خلاصهسازی و یا بازنویسی متن ورودی، تولید تصویر و سایر وظایف مشابه میباشند.
جزئیات (Detail)
شما هرچقدر جزئیات بیشتر و دقیق تری به هوش مصنوعی بدهید قطعا می توانید جواب کاملتر و مرتبط تری دریافت کنید.وابسته به درخواست شما جزئیات می تواند متفاوت باشد در ادامه تعدادی از زیر مجموعه های جزئیات را معرفی و شرح خواهیم داد.
دستورالعمل (Instructions) در پرامپت نویسی یعنی چه؟
بعد از اینکه هدف اصلی خود را برای ابزار هوشی مصنوعی به طور مثال چت جی بی تی بیان کردید، باید دستورالعمل دقیق هم به او بدهید تا از طریق آن شما را به هدفتان برساند. دستورالعمل میتواند ساده یا پیچیده باشد و حتی میتواند تمام تعاملات را شامل شود. همچنین، آن شامل خصوصیات و ویژگیهای خروجی و البته فرمت آن نیز میشود و ممکن است چندین مرحله را شامل شود.به طور مثال فرض کنید که شما یک مدرس هستید و از هوش مصنوعی خواسته اید سوالات پایان ترم دانش آموزان را طراحی کند .باید تعداد سوالات- فرمت سوالات ( چندگزینه ای – تشریحی و…) – سطح علمی سوالات را مشخص کنید تا بتواند سوالات مناسبی برای شما طراحی کند.
منظور از «محتوا» (Context) چیست؟
مفهوم محتوا در پرامپت نویسی به اطلاعات اضافی اشاره دارد که به مدل هوشمند ارائه میشود تا مدل با استفاده از آنها، درک بهتری از درخواست کاربر و شرایط تحقق هدف داشته باشد. به عبارت دیگر، میتوان گفت محتوا به عنوان یک راهنمایی برای مدل عمل میکند. محتوا میتواند شامل تصاویر پیوست شده یا مثالهای دیگری باشد تا ابزار هوشمند با استفاده از آنها به ایدهای بهتر برای رسیدن به پاسخ برسد.
محتوا از جمله عوامل مهم در نوشتن پرامپتهای مناسب است. برای بررسی تأثیر محتوا در پرامپت نویسی، میتوان از یک مثال استفاده کرد. اگر در موتور جستجوی گوگل عبارت “لاغری” را جستجو کنیم، نتایجی شامل مطالبی مانند:
لاغری سریع
لاغری شکم
لاغری با دانه چیا
و…
را خواهیم داشت.
حال اگر به محتوای جستجو عبارات دیگری اضافه کنیم، تفاوت در نتایج موتور جستجو را مشاهده خواهیم کرد. به عنوان مثال، اگر عبارت “دستورالعمل لاغری با پیاده روی ” را در گوگل جستجو کنیم، نتایجی شامل سایتها و منابع آموزشی برای پیاده روی با لاغری را دریافت خواهیم کرد.
تأثیر محتوا در پرامپت نویسی نیز مشابه تأثیر محتوا در موتورهای جستجو است. به عبارتی، مدل هوشمند به محتوای ورودی کاربر توجه کرده و با تجزیه و تحلیل آن، پاسخ مناسب را ارائه میدهد. بنابراین، انتخاب محتوای مناسب در پرامپت نویسی بسیار مهم است تا از سیستم هوشمند پاسخ دقیق و مطلوب دریافت شود.البته به این نکته هم توجه کنید که همیشه نیاز به نوشتن متن توصیفی نیست و میتوانید این اطلاعات را در قالب تصویر دراختیار هوش مصنوعی قرار دهید.
بیشتر بخوانید:“شکن”بهترین تحریمشکن برای استفاده از Chat GPT
«تنظیمات و پارامترها» (Parameters, Settings)
منظور عناصر و متغیرهای خاصی است که میتوان به پرامپت افزود یا از پیش برای هوش مصنوعی تعریف شده است. وظیفه این متغیرها و عناصر جزئی مستقیماً بر خروجی اثر خواهند داشت و شامل مواردی میشوند که نمیتوان با زبان ساده درون پرامپت قرار داد.
در ابزارهای مختلف هوش مصنوعی این پارامتر و تنظیمات می توانند بسیار متفاوت باشند، بنابراین با شناخت هر ابزار و بررسی تنظیمات از پیش تعیین شده و یا با آزمون و خطا برای تنظیمات دیگر می توانید آنها را بیاموزید و آنها را در پرامپت های خود بکار ببرید.
به طور مثال در میدجوری-(میدجورنی یک سیستم هوش مصنوعی است که بر اساس دستورهای متنی به خلق تصاویر هنری میپردازد)- از پارامتر «no–» (برای طرح دستور منفی مثلاً به منظور خذف چیزی در تصویر) استفاده می شود.
برای مشاهده فهرست پارامترهای میدجوری (MidJourney)کلیک کنید.
«ورودی» (Input) در پرامپت نویسی:
وجود و یا عدم وجود ورودی در پرامپت وابسته به تسک اولیه شما است. به طور مثال هدف شما ویرایش یک متن و یا عکس است در این صورت حتما باید متن و یا عکس اولیه را برای هوش مصنوعی ارسال کنید تا کار ویرایش روی آن را انجام دهد.
Build The Future Now
شغل پرامپت نویسی:
شعار بالا را با دقت بخوانید بله آینده خود را الان بسازید و یا بهتر است بگویم دربرابر فرصت ها و تهدیداتی که هوش مصنوعی ایجاد می کند از الان آماده شوید. باگسترش و بکارگیری ابزارهای هوش مصنوعی در حوزه های مختلف ( پزشکی،گردشگری،دستیارخانگی،تحلیل گر اطلاعات بیمه ای و….) این ابزارها جایگزین انسان ها می شوند و از این رو است که خیلی افراد شغل خود را از دست خواهند داد. ولی در مقابل برای بکارگیری این ابزار نیاز به مهارت هایی است که یکسری شغل جدید ایجاد می کند که شما می توانید با یادگیری این دانش ومهارت ها آینده شغلی خود را تضمین کنید.
مهندسی پرامپت شامل طراحی و خلق پرامپتهایی است که بهترین نتایج را در خروجی مدلهای هوش مصنوعی تولید کنند. با استفاده از مهندسی پرامپت، میتوانیم نوع و فرمت دادههای مناسب را برای هوش مصنوعی مشخص کنیم تا مدل به درستی درخواست ما را درک کند و خروجی مناسبی تولید کند. همچنین، مهندسی پرامپت شامل تهیه دادههای آموزشی با کیفیت برای آموزش مدل هوش مصنوعی است تا مدل اطلاعات جامع، کامل و صحیحی از دادههای آموزشی به دست آورد و بر اساس آنها، در مسئله مورد نظر تصمیمگیری نماید. به این ترتیب، مهندسی پرامپت به عنوان یک مرحله حیاتی در توسعه و استقرار سیستمهای هوش مصنوعی محسوب میشود
9 نکته کلیدی برای نوشتن پرامپت های خوب :
1-دقیق و با جزئیات بنویسید.از نوشتن پرامپت های کلی و مبهم خودداری کنید و دقیق و با جزئیات درخواست خود را به هوش مصنوعی بدهید.
2-استفاده از دستورالعمل گامبهگام.اگر درخواست شما پیچیده است آن را برای هوش مصنوعی به چند مرحله تقسیم کنید.
3-عبارتهای مختلف را امتحان کنید.با ادبیات های مختلف پرامپت و درخواست خود را بنویسید و نتایج را مقایسه کنید گاهی یک تغییر جزیی نتیجه خیلی بهتری می دهد.
4-فرمت پاسخ را مشخص کنید.مثلا به صورت فهرست یا خلاصه و… بنویس.
5-استفاده از سایر مراجع و منابع: به هوش مصنوعی بگویید که برای یافتن پاسخ از مراجع و یا منابع اطلاعاتی که مد نظر شماست استفاده کند.
6-درخواست چند پاسخ در پرامپت: 3 بازی فکری برای کودکان زیر 5 سال پیشنهاد بده.
7-تنظیم رفتار هوش مصنوعی: مثلا می خواهید با لحن خاصی یک مطلب را برای شما بنویسد برای واضح به او بگویید که این متن را رسمی یا دوستانه و… بنویس.
چ8-استفاده از مثال:یک مثال واضح مرتبط با پرامپت خود برای هوش مصنوعی بزنید.
9-محدودیت مشخص کنید: مثلا عنوان با کمتر از 60 کاراکتر برای این همایش بده.
4مهارت مورد نیاز برای پرامپت نویسی:
1.تخصص کافی نسبت به موضوع: فرض کنید که یک متخصص بیماریهای قلبی و عروقی از منشی خود بخواهد یک مقاله تخصصی در زمینه مشکلات قلبی بنویسد قطعا نتیجه اصلا قابل اعتماد نیست و این منشی نمی داند چه پرامپتی بنویسد که نتیجه درست بگیرد و…
علاوهبراین، زمانی که پاسخ هوش مصنوعی را دریافت میکند نیز امکان اعتبارسنجی آن و رفع ایراد را نخواهد داشت. در نتیجه، تسلط نسبی به موضوع پرامپت یکی از نکات مهم بهشمار میرود.
2. زبان: تسلط به زبان بهخصوص مهارت نگارش که بتوانید دقیقاً آنچه را لازم دارید با کلمات توصیف کنید، یکی دیگر از مهارتهای اساسی پرامپت نویسی بهشمار میرود.
3. خلاقیت:هر چقدر خلاقیت بیشتری در نوشتن پرامپت و نحوه درخواست دادن به هوش مصنوعی داشته باشید قطعا نتایج بهتر و ارزشمندتری از هوش مصنوعی خواهید گرفت.
4. تفکر انتقادی: با وجود سرعت بالای مدلهای هوش مصنوعی، نباید کاملاً به آنها اعتماد کرده و به تنهایی به آنها اکتفا نمود. زیرا عملکرد آنها محدود به پایگاه داده و اطلاعاتی است که در فرایند یادگیری تکمیل شدهاند. به همین دلیل، نیاز است تفکر انتقادی را در نظر داشته و با دقت بالا، پرامپتهای جزئی را به هوش مصنوعی ارسال کنیم.
در آخر باید گفت: پرامپت نویسی به عنوان یک روش برای هدایت هوش مصنوعی در انجام وظایف خاص، به سرعت در حوزه هوش مصنوعی در حال پیشرفت است. با استفاده از الگوریتمهای مناسب و تعیین دستورات ورودی، میتوان هوش مصنوعی را به انجام وظایف پیچیده و متنوع هدایت کرد. با ادامه تحقیقات و توسعه در این حوزه، امکانات و کاربردهای ترامپت نویسی به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت و بهبود خواهد یافت.جپ-
دیدگاهتان را بنویسید