معرفی سطوح و شاخه های هوش مصنوعی به همراه ( ویدئو ملاقات رونالدو با سوفیا)
از زمانی که شرکت open.ai دسترسی رایگانی از Chat GPT برای عموم مردم جامعه فراهم کرده،چالشی جدی پیش روی مدیران و صاحبان کسب و کار ایجاد شده و اگرچه شاید با این موضوع آشنا بودند ولی الان برای آنها این سوال است که هوش مصنوعی چه تاثیری روی کسب و کار ما خواهد داشت و ما باید خود را چگونه آماده سازی برای رویارویی با تاثیرات هوش مصنوعی در کسب و کارمان کنیم.
قطعا یکی از مهم ترین اقدامات یادگیری و آموزش است تا مدیران و صاحبان کسب و کار بتوانند خود را برای استفاده از فرصت ها و همینطور ایمن شدن از تهدیدات این تکنولوژی جدی آماده کنند.
ما در این مقاله سعی می کنیم به صورت خیلی خلاصه و جمع بندی شده در مورد مفهوم هوش مصنوعی،سطوح هوش مصنوعی،شاخه های هوش مصنوعی صحبت کنیم با ما همراه باشید و حتما ویدئو ملاقات سوفیا ( اولین ربات که قدرت تشخیص چهره و احساسات را دارد ) با رونالدو مشاهده کنید.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا همان AI به عنوان شاخهای از علوم کامپیوتر محسوب میشود که هدف آن ساخت ماشینهای هوشمندی است که بتوانند همانند انسان فکر کنند و درباره موضوعات مختلف به استدلال و تصمیمگیری بپردازند
عبارت هوش مصنوعی» برای نخستین بار توسط جان مککارتی(John McCarthy) در سال ۱۹۵۶ مطرح شد. بر اساس تعریف مککارتی، هوش مصنوعی به علم و روشهای مهندسی هوشمند کردن ماشینها گفته میشود.
آشنایی با سطوح هوش مصنوعی
-
-
هوش مصنوعی محدود (Weak AI)
-
هوش مصنوعی عمومی(Strong AI)
-
ابَر هوش مصنوعی(Artificial Super Intelligence)
-
هوش مصنوعی محدود (Weak AI)
نام دیگر این سطح از هوش مصنوعی، هوش مصنوعی ضعیف یا محدود(Weak AI) است.
در این سطح، سیستمهای هوشمند میتوانند تنها یک وظیفه خاص را با دقت قابل قبول انجام دهند. به عبارتی، سیستمهایی که به هوش مصنوعی محدود مجهز هستند، از قدرت تحلیل و تفکر برخوردار نیستند و صرفاً میتوانند عملکردهای از قبل تعیین شده توسط انسان را انجام دهند. تمامی سیستمهای هوشمندی نظیر Siri ،Alexa ،Alpha-Go ، ربات سوفیاSophia، ماشینهای خودران و سایر سیستمهای هوشمند که در حال حاضر ارائه شدهاند، در این سطح از هوش مصنوعی گنجانده میشوند.
-
-
هوش مصنوعی عمومی(Strong AI)
نام دیگر این سطح از هوش مصنوعی، هوش مصنوعی قوی(Strong AI) است. سیستمهای هوشمند در این سطح میتوانند همانند انسان فکر کنند و به تصمیمگیری بپردازند. در حال حاضر، بشر به این سطح از هوش مصنوعی دست نیافته است اما اعتقادات بر این است که به زودی انسان به چنین پیشرفتی از هوش مصنوعی دست پیدا خواهد کرد. هوش مصنوعی Chat GPT گامی به سوی این نوع از AI به حساب میآید.
-
ابَر هوش مصنوعی(Artificial Super Intelligence)
کامپیوترها با مجهز شدن به ابر هوش مصنوعی از بشر پیشی میگیرند. در حال حاضر، این سطح از هوش مصنوعی به عنوان فرضیه تلقی میشود که نمونههای آن را در فیلمها و کتابهای علمی تخیلی دیدهایم. با ظهور ابَر هوش مصنوعی، دنیا تحت تسلط سیستمها و رباتهای هوشمند قرار خواهد گرفت و بسیاری از افراد بر این عقیده هستند که آینده هوش مصنوعی، خطری جدی برای بشر محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:شکن بهترین تحریم شکن برای استفاده از Chat GPT
شاخه های هوش مصنوعی
-
یادگیری ماشین(Machine Learning)
-
پردازش زبان طبیعی(Natural Language Processing | NLP)
-
شبکه عصبی (Neural Network)
-
سیستم خبره(Expert System)
-
منطق فازی(Fuzzy Logic)
-
رباتیک(Robotics)
نکته : شاید شما این دسته بندی را در بعضی از مقالات به صورت 9 تایی مشاهده کنید. در این مقالات زیر مجموعه هایی مهمی از این دسته ها به عنوان یک دسته معرفی می کنند به طور مثال یادگیری عمیق که زیر مجموعه ای از یادگیری ماشین است را به عنوان یک دسته معرفی می کنند.
-
یادگیری ماشین(Machine Learning)
یادگیری ماشین به سیستم ها این امکان را میدهد تا به صورت خودکار، یادگیری و پیشرفت داشته باشند بدون اینکه به برنامه نویسی صریحی برای آن نیاز داشته باشند. تمرکز اصلی یادگیری ماشینی بر توسعه برنامههای رایانهای است که بتوانند به داده ها دسترسی پیدا کنند و از آن برای یادگیری خود استفاده کنند. الگوریتم های بسیار مختلفی برای یادگیری ماشین وجود دارد و هر روزه صدها الگوریتم جدید نیز تولید می شوند، و به طور معمول ار منظر سبک یادگیری (learning style) (مانند یادگیری نظارت شده، یادگیری بدون نظارت، یادگیری نیمه نظارت) و یا با توجه به شباهتشان در فرم و عملکرد ( مانند طبقه بندی، برگشت، درخت تصمیم گیری، دسته کردن، یادگیری عمیق و…) گروه بندی می شوند.
-
پردازش زبان طبیعی(Natural Language Processing | NLP)
با استفاده از این حوزه میتوان به طراحی سیستمها و ابزارهای هوشمندی پرداخت که میتوانند با انسان به مکالمه بپردازند و زبان انسان را درک کنند. مانند Chat GPT
بیشتر بخوانید:ضرورت تنظیم دسترسی نیروهای دیجیتال مارکتینگ( ویژه مدیران)
-
شبکه عصبی (Neural Network)
در این رشته از نورون های مغزی مصنوعی برای حل مسائل پیچیده استفاده می کنند.شبکه عصبی به ماشین ها کمک می کند تا نحوه عملکرد مغز انسان را پردازش نمایند.در این شاخه هوش مصنوعی از توابع ریاضی و تکنیک های آماری برای حل مسئله های مختلف نیز بهره برده می شود. این رشته کاربردهای گوناگونی دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
- آنالیز میزان ریسک
- تحقیقات بازار
- جلوگیری از تقلب
- پیش بینی سهام بورس
-
سیستم خبره(Expert System)
سیستمهای خبره به سیستمهای کامپیوتری هوشمندی اطلاق میشوند که قادر هستند همانند یک انسان خبره درباره موضوعی خاص به تصمیمگیری بپردازند. چنین سیستمهایی درخواست کاربر را دریافت میکنند و بر پایه دانشی که در «پایگاه دانش» ((Knowledge Base) خود دارند، به استدلال میپردازند و نتایجی را به کاربر ارائه میدهند. بدین ترتیب، میتوان گفت عملکرد موفق چنین سیستمهایی بهطور کامل به دانش موجود در پایگاه دانش وابسته است
از کاربرد های سیستم های خبره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرد درمانی، شناسایی عفونت های ویروسی
- کاربرد بانکی، تجزیه و تحلیل وام و سرمایه گذاری
- کاربرد پزشکی، تولید ربات های جراح
-
منطق فازی(Fuzzy Logic)
منطق فازی در واقع تکنیک اصلاح و تغییر اطلاعات نامعلوم از طریق تجزیه و تحلیل میزان صحت فرضیه است.این شاخه، درست در زمانی که عدم اطمینان وجود دارد پیشنهادی منعطف و ارزشمند را ارائه خواهد داد.از Fuzzy Logic می توان در گیربکس های اتوماتیک و دارو هایی که بر روی قدرت تصمیم گیری تاثیر دارند بهره برد.
-
رباتیک(Robotics)
رباتیک شاخه بسیار جالب از هوش مصنوعی است که بر روی طراحی و توسعه رباتها تمرکز دارد. این شاخه از ترکیب شدن گرایش هوش مصنوعی، الکترونیک و کنترل، مکانیک (طراحی و ساخت) به وجود آمده است. هدف این شاخه، کمک به انسانها در انجام کارهای تکراری و خسته کننده است.
به طور مثال در ناسا برنامه ریزی شده است که جا به جایی اشیاء سنگین در فضا توسط روبات ها انجام شود،ویا سوفیا اولین رباتی که شهروندی عربستان سعودی را گرفته است با هدف تعامل با انسان ها ساخته شده است.
امروزه یکی از مهم ترین دغدغه مدیران و صاحبان کسب و کار این است که چگونه ابزارهای هوش مصنوعی را در کسب و کار بکار گیرند که نهایت بهره وری را داشته باشند ولی با توجه به پیچیدگی وگستردگی این موضوع با چالش های زیادی روبرو هستند. ما در این مقاله سعی کردیم به زبان ساده و با مثالهای کاربردی،مفهوم هوش مصنوعی،سطوح هوش مصنوعی و شاخه های هوش مصنوعی را جهت اطلاع این دسته از مخاطبان ،بیان کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید