ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت و وِیژگی های مربوط به آن ها
معرفی ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت
در تحلیل و آنالیز سایت هر داده ای که برای تحلیل حرفه ای وب سایت مورد نیاز است، از طریق ابزارهای آنالیز سایت در اختیار افراد قرار می گیرد. از طریق ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت افراد می توانند تعداد بازدید کنندگان به صورت بازه های زمانی، تعداد صفحات بازدید شده و تعداد صفحات بازدید شده نسبت به هر بازدید کننده را دریافت و بازدهی سایت خود را ارزیابی کنند. علاوه بر این موارد، افراد می توانند از طریق این ابزار، موقعیت جغرافیایی بازدید کنندگان سایت مورد نظر خود را نیز مشاهده نمایند.
با استفاده ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت می توان به شناسایی بازدید کنندگان، کلیک ها، هزینه های پرداخت شده توسط بازدید کنندگان، تعداد بازدید کنندگانی که به مشتری تبدیل شده اند، کلمات کلیدی مناسب، زمان بندی بازدید کنندگان از سایت مورد نظر، موارد کلیدی و مورد توجه بازدید کنندگان از سایت، صفحات سایت محبوب از نظر مراجعه کنندگان و… پرداخت و از این طریق اقدام به تولید محتوای مبتنی بر نیاز بازدید کنندگان نمود و در این مسیر جهت پیشبرد اهداف در نظر گرفته شده برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی قدم نهاد.
در این بخش به طور مختصر به معرفی ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت پرداخته خواهد شد:
1- گوگل آنالایتیکس (analytics) – از پرکاربرد ترین ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت
گوگل آنالایتیکس ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت است که در آن وب سایت ها و استارت آپ های مختلف می توانند عملکرد سایت مورد نظر خود را ارزیابی و آن را زیر ذره بین قرار دهند.
همچنین گوگل آنالایتیکس را یک سرویس تجزیه و تحلیل رایگان می شناسند که آمار و ابزار های تحلیلی را برای بهینه سازی موتور های جستجو (SEO) بر پایه اهداف بازاریابی فراهم می نماید. این سرویس برای کسانی که دارای یک حساب گوگل دارند، در دسترس می باشد.
این پلتفرم قدرتمند افراد را با ابزار های ترافیک سایت، عملکرد سایت و… آشنا کرده و نحوه استفاده سایر افراد از سایت شما را ارزیابی می کند.
لازم به ذکر است که گوگل آنالایتیکس دارای محدودیت هایی می باشد که برای کسب و کارها و وب سایت های بزرگ مناسب تر به نظر می رسد، همچنین گوگل آنالایتیکس قادر است از طریق داشبورد خود اطلاعاتی را که کاربران از وب سایت مورد نظر خود در شبکه های اجتماعی همانند فیس بوک، توییتر، تلگرام، اینستاگرام و… ثبت نموده اند را شناسایی و جمع آوری نماید.
از جمله ویژگی های بارزی که افراد را در استفاده از گوگل آنالایتیکس ترغیب می کند می توان از موراد زیر یاد کرد:
- سنجش تعداد افراد آنلاین موجود در سایت
- سنجش درصدی کاربران قدیمی و جدید
- مقایسه ی کاربران و بازدید کنندگان در بازه ی زمانی خاص
- اطلاعات سیستم مورد استفاده توسط کاربران و بازدید کنندگان
- سنجش backlink های سایت
- پربازدید ترین صفحات سایت مورد نظر
- تشخیص موتور جستجوی مورد استفاده توسط بازدید کنندگان
2- سرویس Piwik
سرویس Piwik از جمله دیگر ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت می باشد که عملکرد آن شباهت زیادی با گوگل آنالایتیکس دارد، با این تفاوت که وب مستر ها تنها در صورتی می توانند از سرویس Piwik استفاده نمایند که آن را در سرور خود نصب کرده باشند. از جمله مزایای سرویس Piwik می توان به قابلیت Backup آن اشاره نمود، به این صورت که اطلاعات قدیمی را نسخه برداری و در زمان نیاز ارائه می دهد.
از دیگر مزایای سرویس Piwik می توان به پشتیبانی از زبان فارسی در آن اشاره نمود، به همین دلیل بسیاری از وب مستران ایرانی پس از فیلتر شدن گوگل آنالایتیکس، از این سرویس جهت ارزیابی و تحلیل سایت خود استفاده می کنند.
سرویس Piwik عملکرد های کلیدی سایت مانند بازدیدها، بارگیری ها، کلمات کلیدی و… را ردیابی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. برای استفاده از این سرویس کافی است که وب مستران پلاگین Marketplace Piwik را نصب و مورد استفاده قرار دهند.
علاوه بر موارد ذکر شده، این سرویس دارای ویژگی های جالب توجهی است که از جمله آنان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تحلیل و آنالیز سایت به صورت لحظه ای و واقعی
- دارای پشتیبانی فارسی برای کاربران
- نمایش داده ها به صورت آمار توصیفی در بالای سایت مورد نظر
- بررسی میزان هزینه افراد در یک وب سایت خاص
- دارای فروشگاه آنلاین برای دریافت افزونه ها و پلاگین های مربوطه
3- سرویس Clicky – از ساده ترین ابزارهای تحلیل و آنالیز سایت
سرویس Clicky از ساده ترین ابزار تجزیه و تحلیل سایت می باشد. سرویس Clicky نسبت به گوگل آنالایتیکس دارای محدودیت هایی می باشد که این محدودیت ها در نسخه pro آن که قابل خریداری می باشد، جبران شده است، لازم به ذکر است که برای تهیه نسخه pro آن، حداقل میزان 10 دلار به صورت ماهیانه صرف می شود.
از جمله عملکرد های سرویس Clicky می توان به ارائه اطلاعات بهنگام، بررسی اطلاعات به صورت جزئی، اقدامات بازدیدکنندگان، شناسایی ربات ها و اسپم ها، شناسایی هیت مپ ها (نقشه های حرارتی)، بازه های زمانی، تحلیل جستجوی گوگل و توییتر، آنالیز ویدیو ها، ردیابی HTTPS و… اشاره نمود.
از جمله دیگر ویژگی های سرویس Clicky می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- نمایش مشخصات تک تک بازدید کنندگان و مراجعه کنندگان به سایت مورد نظر
- امکان شخصی سازی سرویس Clicky برای ردیابی هر بازدید کننده از سایت
- ارائه آپ تایم برای سایت
- امکان بررسی Goal Tracking (ردیابی اهداف)
4- سرویس Open Web Analytics (OWA) – سرویس رایگان آنالیز سایت
سرویس Open Web Analytics سرویسی با شباهت بسیار زیاد به گوگل آنالایتیکس است که قابلیت دسترسی در وردپرس نیز برای آن فراهم شده است، بنابراین بسیاری از آنالیزور ها و وب مستران می توانند از این ابزار به راحتی برای تحلیل سایت خود استفاده کنند. این سرویس نیز همانند سرویس Piwik بایستی روی سرور نصب شود، و در صورتی که سیستم down شود، در عملکرد آن اختلال پیش می آید.
این سرویس مجوز رسمی از GPL داشته و با استفاده از API های وابسته به جاوا اسکریپت، PHP و RESET به تجزیه و تحلیل وب سایت ها می پردازد. سرویس Open Web Analytics علاوه بر پشتیبانی داخلی برای ردیابی وب سایت ها با چارچوب استراتژی محتوا از وردپرس، مدیا ویکی (MediaWiki) را نیز پیشتیبانی می کند.
این سرویس دارای ویژگی های منصر به فرد دیگری می باشد که در ادامه به آنان اشاره می شود:
- سرویسی کاملا رایگان
- دارای پلاگین خاص برای وردپرس
- قابلیت ردیابی حرکات موس کاربران و تعداد کلیک های آنان
- امکان ایجاد سفارشی سازی گزارشات آنالیز سایت
5- سرویس Woopra
سرویس Woopra نیز از جمله آنالیزور هایی می باشد که می توان برای ارزیابی عملکرد بازدید کنندگان از آن استفاده نمود. سرویس Woopra امکان جزئی سازی فعالیت های یک کاربر و یا بازدید کننده ی خاص از سایت را فراهم می کندکه می توان از طریق آن تمامی فعالیت های شخص را در سایت مورد نظر زیر نظر داشت و حتی تا 90 روز می توان فعالیت ها و میزان جستجوی کاربر خاصی را تحت نظارت و ارزیابی قرار داد.
بنابراین سرویس Woopra امکان ایجاد پروفایل مخصوص برای هر کاربر از سایت را فراهم می کند، بدین ترتیب وب مستران می توانند از این طریق به تهیه ی پرسونای مخاطبین خود اقدام کنند. بدین ترتیب بسیاری از وب مستران می توانند اطلاعات مشتریان خود را همگام سازی نمایند و فعالیت های کاربران خود را از طریق وب سایت ها، اپلیکیشن های موبایل، ایمیل، میز کمک و لایوچت ها نظارت و کنترل نمایند.
علاوه بر پروفایل مشتری، سرویس Woopra قادر است تا به اتوماسیون بازاریابی سایت، CRM، پشتیبانی ابزار و… در سایت بپردازد و از این طریق وب مستران را با محتوای مناسب جهت انتشار در سایت آشنا کند.
از جمله ویژگی های کلی این ابزار می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- یکپارچه سازی مطالب و برنامه ها از طریق AppConnect
- بروزرسانی خودکار اطلاعات
- ایجاد بخش هایی مربوط به مشتریان
- دارای اطلاعاتی از ایمیل، لایوچت ها و میز کمک
- گزارش مربوط به کانال
- دارای داشبورد KPI به صورت زنده
- آنالیز سایت در زمان واقعی آن
- امکان تنظیم وظایف به صورت زمان بندی شده
- پیگیری تمامی فعالیت های مربوط به مشتریان
- شناسایی و پیگیری تمامی کاربران ناشناس و جدید از طریق اینترنت و موبایل
- قابلیت فعالسازی جاوا اسکریپت و یا فعالیت های مربوط به Webhooks
- گزارش کاربران دائمی
6- سرویس Gauges
سرویس Gauges به عنوان مقرون به صرفه ترین و ساده ترین ابزار آنالیز سایت شناخته شده است. این سرویس نیز همانند سرویس های دیگر به تجزیه و تحلیل عملکرد سایت می پردازد که با استفاده از سری کد های جاوا اسکریپت طراحی و تولید شده است.
لازم به ذکر است که سرویس Gauges نیز همانند گوگل آنالایتیکس دارای محدودیت دسترسی برای کاربران ایرانی است.
این سرویس قادر است که بازدید کنندگان سایت را شناسایی، و به تشخیص مبدأ و مقصد آنان بپردازد.
از جمله ویژگی های بارز و جالب توجه سرویس Gauges می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- کاربرد بسیار ساده از ابزار موجود در آن
- آنالیز سایت به صورت لحظه ای و کاملاً واقعی
- دارای API در دسترس
7- سرویس Mixpanel
سرویس Mixpanel با تمام ابزار آنالیز سایت معرفی شده در یک ویژگی مهم و بارز تفاوت پیدا می کند، که آن هم تفاوت در تمرکز بر رویداد ها است. تمامی ابزار های وب مستر بر تعداد بازدید کنندگان و ترافیک سایت متمرکز شده اند در حالی که سرویس Mixpanel تنها بر رویداد ها و گزارش دقیق از فعالیت های سایت دقت نظر دارد.
سرویس Mixpanel برای فری هاست هایی همانند WordPress، Shopify، PrestaShop، و سایت های گوگل قابل دسترسی است. لازم به ذکر است که برای ایجاد سرویس Mixpanel در وردپرس، پلاگین مشخصی وجود ندارد، بنابراین بایستی با استفاده از Pressable پلاگین Mixpanel را در ورپرس ایجاد نمود. Pressable از مهم ترین گزینه هایی است که افراد می توانند بدون نگرانی اقدام به نصب پلاگین هایی نمایند که در وردپرس تعریف نشده اند. استفاده از دیگر ابزار برای نصب این پلاگین امکان ایجاد خطا و عدم عملکرد سرویس Mixpanel را بالا می برد.
از جمله ویژگی های سرویس Mixpanel می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- امکان آنالیز سایت با توجه به رفتار مراجعه کننده
- ارسال اعلانات مورد نیاز به مشتریان و یا خریداران از طریق موبایل و یا وب
- دسته بندی خریداران در فروشگاه های اینترنتی
در آخر می توان گفت فعالیت کردن در دنیای آنلاین بدون آنالیز و تحلیل مانند رانندگی کردن در تاریکی و سیاهی است در این شرایط شما نمی توانید به صورت صحیح مسیریابی کنید و به مقصدی که مد نظر دارید برسید پس لازم است برای آنالیز و ارزیابی فعالیت وب سایت خود بهترین ابزار را انتخاب کنید و با استفاده ضحیح از آن مسیر را برای دستیابی به موفقیت خود هموار کنید.
شاید این مقالات هم برای شما مفید باشد:
سنجش عملکرد واحد دیجیتال مارکتینگ
گوگل آنالیتیکس چیست و چگونه کار می کند ؟
دیدگاهتان را بنویسید