فرق ۵G و LTE چیست؟
فرق ۵G و LTE چیست؟
دوتکنولوژی نسل چهارم و نسل پنجم چه تفاوتهایی با هم دارند؟ اگر اخیرا تصمیم به تغییر گوشی همراه یا تغییر اپراتور موبایلی خود گرفتهاید، احتمالا با عبارت۵G و LTE زیاد برخورد داشتهاید. این روزها شاهد عرضه گوشیهای ۵G هستیم و پرسش این است که داشتن این گوشیها چه مزیتی دارد؟ ساده بگوییم هر دو تکنولوژی ۵G و LTE مربوط به شبکههای اینترنت موبایلی هستند. طبیعتا در نسل پنجم (۵G) یکسری امکانات جدید در اختیار کاربر قرار میگیرد، اما در ادامه تصمیم داریم به مهمترین تفاوتهای بین این دو تکنولوژی اشاره کنیم.
حرف G در ۵G به نسل یاGeneration دلالت دارد، یعنی نسل پنجم از تکنولوژی اینترنت موبایلی. LTE نیز به معنی «تکامل درازمدت» است و یکی از زیر شاخههای سرویس اینترنت ۴G محسوب میشود. قبل از توضیحات بیشتر درباره فرق ۵G و LTE این را هم بگوییم که سرویس جدید ۵G، قرار نیست بهعنوان یک جایگزین برای ۴G عرضه شود. در واقع در آینده شاهد عملکرد ترکیبی دو تکنولوژی ۵G و LTE خواهیم بود.
مزایای ۵G چه خواهد بود؟
اولین مزیتی که ۵G ارائه میکند این است که نسبت به ۴G LTE سرعت بیشتری دارد، زیرا از تکنولوژی رادیویی پیشرفتهتری استفاده میکند. دامنه تاخیر(Latancy) در ۵G، کمتر از ۴G است و به همین دلیل قابلیتها و اپلیکیشنهای جدیدی در آن فرصت ظهور پیدا خواهند کرد. به عبارت ساده، ۵G امکان دانلود و آپلود دادهها را با سرعت بیشتری فراهم میکند. حداکثر سرعتی که بهصورت تئوری برای تکنولوژی ۵G تعریف شده، بسیار بالاست؛ بین یک تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه سرعت دانلود با دامنه تاخیر یک میلی ثانیه. با این حال اما در واقعیت احتمالا حداقل قابلیتهای سرویس ۵G قابل استفاده خواهد بود؛ سرعت دانلود ۲۰ مگابیت بر ثانیه و تاخیر ۱۰ میلی ثانیه. سرعت دانلود در نسل چهارم یا LTE حدود ۱۵ مگابیت بر ثانیه و تاخیر ۵۰ میلی ثانیه است که البته این سرعت بسته به پوشش شبکه، تعداد کاربران متصل و دستگاه مورد استفاده متغیر است. شبکه ۵G، در واقع به طیف وسیعی از تکنولوژیهای مختلف دلالت دارد که روی یکدیگر همپوشانی دارند. به همین دلیل، جدا کردن کامل این تکنولوژیها عملا کار مشکلی است.
فرق ۵G و LTE از نظر سرعت
در زمینه فرق ۵G و LTE باید گفت سرعت بالایی که واقعا ۵G را نسبت به ۴G LTE متمایز میکند، به دلیل وجود باندهای فرکانس بالای MMwAVE (امواج میلیمتری) است. این موجهای فرکانس بالا، پهنای باند بسیار وسیعی دارند و برای اتصال کاربران در مکانهای بسیار بزرگ مانند استادیومها، بهترین گزینه هستند. ایستگاههای اصلی۴G معمولا ۱۲ آنتن برای دریافت و ارسال دادهها دارند، اما به لطف وجود تکنولوژی MIMO، ایستگاههای اصلی اینترنت ۵G قادرند بیش از ۱۰۰ آنتن را پشتیبانی کنند.نکتهای که در مورد این موجهای فرکانس بالای mmWave وجود دارد این است که بلاک کردن آنها سادهتر بوده و تعداد بالای آنتنها میتواند ارتباط با کیفیتتری ارائه دهد. نکته دیگر در مورد فرق نسل پنجم ۵G و LTE این است که دکلهای بزرگ اینترنت۴G با تفاوت چند کیلومتری از هم بنا نهاده میشوند. اما اینترنت ۵G شامل تعداد زیادی سلولهای کوچک است که در کنار یکدیگر چیده میشوند. ایستگاههای کوچک ۵G ممکن است بالای چراغهای راهنمایی یا در کنار ساختمانها، به فواصل چند صد متری از یکدیگر تعبیه شوند. چالش اصلی برای نصب اینگونه ایستگاهها این است که ساخت آنها هزینهبر بوده و زمان زیادی را مطالبه میکند.
بر سر۴G LTE چه خواهد آمد؟
در حال حاضر، ۵G در ابتدای راه خود قرار دارد؛ این به معنای آن نیست که دوران ۴G تمام شده یا دیگر توسعه نمییابد. یک تفاوت ۵G و LTE هم این است که آخرین نسخههای تکنولوژی ۴G تحت عنوان LTE-A (تکامل دراز مدت پیشرفته) و LTE-A Pro معرفی شدهاند. LTE-A میتواند ارائه سرعت حداکثری یک گیگابایت در ثانیه را تضمین کند. نسخه LTE-A Pro نیز سرعت بیشتری ارائه میدهد. تفاوت ۵G و LTE راه را برای سوءاستفادههای تجاری برخی شرکتها هم بازکرده است. مثلا اپراتور AT&T، برخی از زیر مجموعههای تکنولوژی۴G خود را تحت عنوان۵G E معرفی کرده و لوگوی مخصوص۵G E را روی گوشیهای سرویس خود اضافه کرده است. گوشیهایی هستند که پشتیبانی از ۵G حتی در لیست قابلیتهایشان هم وجود ندارد. بنابراین دقت کنید فرق ۵G و LTE فقط در عوض شدن علامت ۴ و ۵ توسط اپراتورتان نیست.
آیا باید گوشی ۵G بخریم؟
سرویسهای ۴G LTE،LTE-A و LTE-A Pro ممکن است با همین گوشیهای موجود در بازار در دسترس قرار گیرند، اما برای استفاده از تکنولوژی ۵G قطعا باید دستگاه خود را ارتقا دهید. اگر دسترسی به سرعت اینترنت بین ۲۵ مگابایت تا ۵۰ مگابایت در ثانیه برای پخش ویدیوهای ۴K برایتان کافیست (قابلیت کنونی LTE)، شاید به این فکر کنید که سرعت بیشتر از این حقیقتا به چه دردتان خواهد خورد؟ جواب این است که اگر همین حالا پوشش LTE خوبی دارید، با تغییر به سمت ۵G، به احتمال زیاد تفاوت خاصی را احساس نخواهید کرد. پس درباره فرق ۵G و LTE این راهم تاکید کنیم که اکثر کاربران عادی امروزی، سرعت معقول و کیفیت اتصال خوب برایشان کافیست.
در واقع سرویس ارائه شده توسط اپراتور است که سرعت دسترسی کاربران را تعیین میکند، نه صرفا تکنولوژی مورد استفاده. آینده تکنولوژی ۵G احتمالا در خودروهای خودران، پلتفرمهای گیمینگ واقعیت مجازی و روباتهای کنترل از راه دور کاربرد داشته باشد. با توسعه این سرویس، قطعا برنامهها و قابلیتهای جدیدی اضافه خواهند شد که امکانات نوینی به کاربران عرضه میکنند. بر اساس گزارشها اپل قرار است گوشیهای مبتنی بر ۵G خودش را در سال ۲۰۲۰ ارائه کند. در سال جاری نیز بعید به نظر میرسد گوشیهای اندرویدی زیادی با قابلیت اتصال ۵G در بازار شاهد باشیم. هرچند قرار است برخی از این گوشیها در نمایشگاه MWC ۲۰۱۹ رونمایی شوند؛ از جمله این گوشیها LG G۸ است. در آینده نسبتا دورتر، احتمالا اتصال به ۵G از قابلیتهای اصلی گوشیهای هوشمند محسوب خواهد شد، اما برای سال جاری انتخاب بین گوشیهای ۴G LTE یا ۵G احتمالا تفاوت خاصی برای اتصال کاربران به اینترنت ایجاد نخواهد کرد.
منبع : دنیای اقتصاد
دیدگاهتان را بنویسید