صفر تا صد استراتژی محتوا و محتوا نویسی برای وب سایت
صفر تا صد استراتژی محتوا برای وب سایت
استراتژی محتوا و یا محتوا نویسی برای وب سایت یکی از اصولی ترین استراتژی هایی است که محتوای مورد نظر برای پیشرفت کسب و کار به آن احتیاج دارد. در استراتژی محتوا به خلق محتوای با ارزش ولی محدود تاکید بسیار زیادی شده است، و با شعار این که «محتوای کم تر، کاربر پسند تر است» به بهینه سازی محتوا می پردازد. در این نوشتار قبل از ارائه ی استراتژی های مختلف برای بهینه سازی محتوا، ابتدا به بررسی اهمیت استراتژی محتوا برای وب پرداخته شده است:
اهمیت استراتژی محتوا برای وب سایت
محتوای درجه یک، نیازهای کاربران و اهداف کلیدی کار و کسب را برآورده میسازد، جذاب و آگاهیبخش است، درست نوشته شده است و ساختار سادهای دارد بنابراین افراد بارها به آن مراجعه میکنند .
اما کافی است که محتوا نویسی بد باشد، (منظور از بد بودن محتوا، طولانی بودن، با حشو بودن، دشوار یاب و بی ربط بودن آن است) در این صورت کاربران و بازدید کنندگان می آیند، مشاهده می کنند و می روند. برخی اوقات نیز هرگز باز نمی گردند.
همیشه به یاد داشته باشید حجم بالایی از محتواهایی که در فضای آنلاین و دیجیتال قابل مشاهده است، تنها دست و پا گیر هستند، حتی در برخی موارد خارج از رده و کاملاً نادرست است.
از جمله دیگر اهمیت ها و ضرورت های پرداختن به استراتژی محتوا و محتوا نویسی می توان به این نکته اشاره نمود که، متونی که بر اساس استراتژی های بهینه تدوین شده اند، همواره منجر به کسب اعتماد بیش تری از جانب بازدید کنندگان می شوند، در نتیجه بازدید کنندگان غیر واقعی، به کاربران بالقوه تبدیل خواهند شد.
1- کاربرد خلاقیت در استراتژی محتوا
نکته ی حائز اهمیت که در استراتژی محتوا و نوشتن مطالب وب سایت بایستی مورد توجه قرار گیرد، استفاده از قوه ی تخیل است.
ابتدا نیاز به این است که از سخنان اشو بهره برداری گردد؛ خلاقیت ساختگی نیست، اکتشاف هم نیست. حقیقتاً خلاقیت نیازی به هیچ کوشش و تلاشی ندارد، بلکه تمامی تمرکز و مبحث آن بر خلق معنا تاکید دارد. معنایی که نسل شتاب زده ی جدید هر قدر در طلب کشف آن بیش تر به کند و کاو می پردازند، کم تر آن را می یابند.
از جمله تکنیک های افزایش خلاقیت در محتوا نویسی می توان به تفکر خلاق، طوفان فکری، ایده پردازی و… اشاره نمود.
2- بازنگری کیفی محتوای وب سایت
بازنگری کیفی محتوای وب سایت به معنای تجزیه و تحلیل محتوا از نظر کیفیت و کارایی می باشد. عمل بازنگری کیفی توسط هیچ یک از ابزار آنالیز سایت و یا بهینه سازی سئو مورد بررسی قرار نمی گیرد و حتی هیچ یک از ابزار های حرفه ای آنالایتیکس سایت قادر به تشخیص محتوای وب سایت از نظر کیفیتی نمی باشند.
برای بازنگری کیفی وب سایت دو راه حل بسیار اثربخش وجود دارد که عبارتند از؛ دیدگاه برون سازمانی و ارزیابی استراتژیک.
دیدگاه برون سازمانی:
این دیدگاه برای کسانی که به تازگی کار محتوا نویسی را شروع کرده اند توصیه می شود. همان طور که از نام این روش مشخص است، ابتدا بایستی به محتوا از دیدگاه بیرون از سازمان و از نگرش مشتریان و بازدید کنندگان نگریسته شود. این روش به محتوا نویس کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا محتوای مورد نظر مورد پسند پسند بازدید کننده خواهد بود؟ آیا محتوا قادر است که بازدید کننده ی معمولی را به بازدید کننده ی بالقوه تبدیل نماید؟ آیا بازدید کننده پاسخ به نیاز های خود را در محتوای مورد نظر می باید؟
ارزیابی استراتژیک:
ارزیابی استراتژیک به طور کلی به این معناست که سازمان چگونه می خواهد برای سهامداران، مشتریان و شهروندان ارزش آفرینی نماید، بنابراین می تواند نیروهای متضاد را متوازن نماید. رشد پایدار را ایجاد نماید و در نهایت سبب افزایش تعهد در مشتریان گردد. همزمان سازمان بایستی نتایج را در کوتاه مدت بهبود بخشد.
به تبع از مفهوم اساسی ارزیابی استراتژیک در سازمان ها، می توان ارزیابی استراتژیک در محتوای کیفی وب سایت ها را این گونه تعریف نمود؛ ارزیابی استراتژیک در محتوا تعیین می کند که محتوای مورد نظر چگونه می خواهد برای بازدید کنندگان ارزش آفرینی داشته باشد، و از این طریق با کسب مزیت های با ارزش از طریق رفع نیاز های بازدید کنندگان، آنان را تبدیل به مشتری بالقوه نماید و در نهایت سبب افزایش تعهد مشتریان به خود شود.
لازم به ذکر است که ارزیابی استراتژیک در تولید محتوای وب سایت از جمله کامل ترین نوع بازنگری کیفی به شمار می رود.
3- بررسی استراتژی محتوا به کار رفته توسط رقیبان
قبل از پرداختن به نکات مورد توجه در وب سایت رقبا، ذکر این نکته الزامی است که هدف از بررسی و تحلیل وب سایت رقیبان، همانند سازی و الگوبرداری از محتوای رقبا نمی باشد، بلکه هدف بررسی خلأهایی است که در وب سایت رقیبان مشاهده می شود، حال آن که با رفع هر یک از این خلأها می توان به نتایج مطلوبی برای جلب اعتماد افراد رسید.
در ادامه به برخی از نکاتی که بایستی در استراتژی محتوای رقبا مورد توجه قرار گیرد اشاره شده است:
– عناوین مورد استفاده توسط رقبا
بررسی عناوین کلی و مورد بحث توسط وب سایت رقبا. این بررسی با هدف پیدا کردن عناوینی است که توسط رقبا مورد بررسی و اقدام قرار نگرفته است.
– نوع قالب محتوای رقبا
استفاده از متن، پادکست، ویدئو، عکس، پرسش های متداول، راهنما های درون متنی، تالار های گفتمان، سامانه ی ارسال نظرات، سامانه ی راهنمای مشتری، استفاده از وبلاگ و… می تواند از انواع قالب های محتوایی باشد که ممکن است توسط رقبا مورد استفاده قرار گیرد.
– فعالیت های تکمیلی انجام شده توسط رقبا
فعالیت های محتوایی دیگر، حمایت از وب سایت فعلی در دیگر وب سایت ها، استفاده از رسانه های اجتماعی برای حمایت از وب سایت، توسعه ی اپلیکیشن ها برای تلفن های همراه و… می تواند از جمله فعالیت های تکمیلی در جهت حمایت از تولید محتوای وب سایت مورد نظر باشد.
4- بررسی تاثیرگذاران بر محتوا نویسی در وب سایت
رسانه های خبری، نشریات آنلاین، گزارش های تحلیلی، سخنرانان مشهور، چهره های محبوب، حامیان و سهام داران، اخبار و گفت و گو های تلویزیونی، انجمن های صنفی، وبلاگ نویسان و رسانه های اجتماعی، رسانه های اجتماعی پیشنهاد دهنده مانند گاید استار، فهرست انجی و… می تواند از جمله تاثیر گذاران برای افزایش قدرت وب سابت به شمار آید.
محتوا نویسان می توانند با شناخت هر یک از این تاثیر گذاران و پیروی از آنان در جهت پیشبرد اهداف خود در زمینه ی بهینه سازی محتوای تولید شده قدم بردارند.
5- تاثیر رویداد ها و روندهای جاری در استراتژی محتوا
رویداد های جاری می تواند شامل اتفاقات سیاسی، تصمیمات اقتصادی، تغییر ناگهانی قوانین دولت، بالایا و حوادث طبیعی و غیر طبیعی، ورود فناوری ها و تکنولوژی های به روز، پدید آمدن ابزار های جدید برای آنالیز سایت، تغییر استراتژی گوگل برای رتبه بندی شاخص ها، آپدیت شدن روش های برنامه نویسی و یا تولید محتوا و… همگی می توانند از جمله رویداد های جاری و روند های پیش آمده باشند که بسیاری از تولید کنندگان محتوا می توانند با استفاده از استراتژی های محتوا به ساماندهی و خلق ارزش از طریق هر یک از تغییرات نیل یابند.
6- شناخت مخاطب (پرسونای مخاطب)
مخاطبین افرادی هستند که در وب سایت مورد نظر به تولید و ایجاد محتوا برای آنان پرداخته می شود. مخاطبین بایستی با توجه به مضمون و موضوع اصلی کسب و کار شناخته شده و مورد بررسی قرار گیرند. در بررسی پرسونای مخاطبین ابتدا بایستی هدف مخاطب و کاربر از جستجو و تامین نیاز خود شناخته شود. الگوهای رفتاری هر یک از آنان در فضای دیجیتال، چالش های ذهنی آنان، ترجیحات آنان در فضای دیجیتال، ارزش های ذهنی، ویژگی های شغلی، الگو های رفتاری و… از جمله عواملی می باشد که بایستی در شناخت مخاطبین وب سایت مورد توجه قرار گیرد.
این بررسی می تواند به صورت گروهی و یا به صورت شخصی باشد، در هر حال می تواند در استراتژی محتوا و محتوا نویسی وب سایت موثر واقع شود.
7- پیام پردازی
پیام پردازی در واقع به اطلاعات و اندیشه هایی است که بایستی به کاربران و یا بازدید کنندگان منتقل داده شود. این مرحله خود شامل 3 دسته ی پیام پردازی اولیه، پیام رسانی ثانویه و ارائه ی جزئیات تقسیم بندی می گردد.
پیام پردازی اولیه به آن دسته از پیام هایی گفته می شود که در عموماً در ابتدای محتوا به کار گرفته می شود، این نوع از پیام پردازی جنبه ی عمومی داشته و برای تمامی کاربران می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
پیام پردازی ثانویه به آن دسته از پیام هایی گفته می شود که اغلب از پیام پردازی اولیه حمایت می کنند و شامل مزیت های رقابتی برای کاربران است، این نوع از پیام پرداز ممکن است برای تمامی کاربران ملموس نباشد.
پیام پردازی با ارائه ی جزئیات شامل تمامی جزئیات، شواهد و دلایل پشتیبانی از پیام پردازی های اولیه و ثانویه می باشد.
محتوای مورد نظر با استفاده از ترکیب هر یک از این سه نوع از پیام پردازی های فوق قابل حصول است.
8- تیتر ها یا سرفصل های مهم
این مرحله یکی از مهم ترین و حساس ترین مراحل در استراتژی محتوا می باشد، چرا که به محدود کردن حوزه ی موضوعی مناسب می پردازد. این حوزه بایستی شامل مجموعه ی معینی از نیاز های کسب و کار و بازدید کنندگان باشد. هر یک از سر فصل ها بایستی با استفاده از ساختار پیام پردازی ها و شناخت مخاطبین (پرسونای مخاطبین) تدوین شوند.
9- رفرنس دهی در محتوا نویسی
گزینه های انتخابی زیادی برای به دست آوردن محتوا های همسو با محتوای مورد نظر وجود دارد. اما استفاده از محتواهای آماده که مستقیماً سبب موفقیت در استراتژی محتوای سایت مورد نظر شود اقدامی کاملاً اشتباه است. حتی اگر حق استفاده از محتوا مجاز بوده و یا اساساً خریداری شده باشد، باز هم نیاز به ویراستاری و تغییرات جزئی و یا کلی خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید