راه اندازی کسب و کار آنلاین ، ابعاد و اهمیت آن در ایران
راه اندازی کسب و کار آنلاین ، ابعاد و اهمیت آن در ایران
امروزه افزایش ضریب نفوذ اینترنت در بین مردم و سهولت استفاده از گوشی های تلفن همراه برای اتصال به اینترنت باعث شده است که بحث کسب و کار های آنلاین بیش از پیش مورد توجه همگان باشد. برای قدم گذاشتن در سرزمین راه اندازی کسب و کار آنلاین ابتدا باید مفاهیم موجود در این زمینه را به خوبی بشناسیم زیرا در فضای وب و حتی برخی از کتاب های موجود در این زمینه از انواع اصطلاحات موجود مانند؛ کسب و کار اینترنتی، کسب و کار آنلاین، کسب و کار مجازی، کسب و کار های دیجیتال و تجارت الکترونیک گاهی به جای هم استفاده می کنند.
کسب درآمد از فضای آنلاین یا کسب و کار آنلاین:
توجه داشته باشید که کسب و کار آنلاین و کسب درآمد از فضای آنلاین (دیجیتال) دو موضوع کاملا متفاوت است برای درک بهتر این تفاوت لازم است هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم تا به تعریف بهتری از کسب و کار آنلاین دست پیدا کنیم.
ایجاد یک کانال در تلگرام، پیام رسان سروش و یا ایجاد یک پیج (حساب کاربری) در اینستاگرام که در آن ها فروش صنایع دستی یا تبلیغات انجام می شود، کسب درآمد از فضای آنلاین تلقی می شود که وابسته به عوامل گوناگونی همچون شبکه های اجتماعی، سیاست های فیلترینگ و در کل عوامل غیر قابل تاثیر گذار است.
این در حالی است که کسب و کار آنلاین یک سیستم جامع است که دارای اهداف بلند مدت، مدل کسب و کار، استراتژی های بازاریابی و … می باشد که نقش عوامل تاثیر گذار بر آن کم رنگ تر است، مانند ایجاد یک وبسایت فروش صنایع دستی که دارای استراتژی خاص خود می باشد.
حال در این مقاله به تعریف جامعی از کسب و کار آنلاین می پردازیم، که مورد انتظار است زمانی که صحبت از این نوع کسب و کار می شود تعریف زیر پس زمینه ذهنی ما باشد تا بتوانیم کسب و کار های آنلاین را به راحتی تحلیل نماییم و در نهایت کسب و کار آنلاین خود را ایجاد کنیم.
ابعاد کسب و کار های آنلاین:
کسب و کار های آنلاین را می توان در سه مقوله زیر مورد بررسی قرار داد:
1- فضا یا بستر ارائه محصول یا خدمات (Space):
منظور از فضا و بستر ارائه همان زیر ساخت های موجود برای فروش محصولات یا خدمات است که می تواند به صورت فیزیکی (مانند یک مغازه دارای مکان و مشخصات) با مشتری در ارتباط باشد و یا به صورت آنلاین و در بستر اینترنت باشد که مشتری از طریق اتصال به اینترنت بتواند محصول خود را خریداری کند.
2- محصول (product):
در راه اندازی کسب و کار آنلاین ، محصول می تواند به صورت فیزیکی و قابل لمس باشد مانند یک گوشی موبایل یا به صورت دیجیتال باشد مانند دانلود یک فایل (صوتی، تصویری، کتاب الکترونیک و…) و یا فروش خدماتی مثل بلیط هواپیما، قطار و…
3- فرآیند های کاری (Process):
از دیگر مواردی که در راه اندازی کسب و کار آنلاین بایستی مورد توجه قرار گیرد، فرآیندهای کاری است. منظور از فرآیند خرید، مسیری است که مشتری از زمان پرداخت پول محصول تا رسیدن محصول به دستش طی می کند که باز ممکن است به صورت فیزیکی توسط انسان ها انجام شود مانند تولید محصول، تحویل درب منزل و … یا ممکن است به صورت دیجیتال و ابزار های الکترونیک باشد مانند زمانی که شما یک کتاب الکترونیک می خرید و لینک دانلود کتاب برای شما ایمیل می شود.
با توجه به مطالب فوق، منظور از کسب و کار آنلاین، کسب و کاری است که محصول، فرآیند و بستر ارائه هر سه به صورت آنلاین باشد یا ترکیبی از فیزیکی و آنلاین باشد.
نکته مهم قابل ذکر این است که اگر محصول، فرآیند و بستر هر سه فیزیکی باشند دیگر کسب و کار آنلاینی وجود ندارد و همان مغازه های موجود در بازار می شود.
تاریخچه به وجود آمدن بازار های دیجیتال و کسب و کار آنلاین:
در سال 1999 و 2000 میلادی که اینترنت جای خود را در میان کسب و کار ها باز کرده و همچنین در بین مردم نفوذ کرده بود، Jeff Bezos اولین فروشگاه اینترنتی یعنی آمازون (amazon) را تاسیس کرد و در آن اقدام به فروش آنلاین کتاب نمود که در پی موفقیت آمازون دیگر کتاب فروشی هایی که به صورت فیزیکی وجود داشتند اقدام به فروش آنلاین کتاب های خود کردند.
سپس شرکت هایی همچون yahoo و msn شروع به ساخت کانال های ارتباطی جهت فروش کالاهایی غیر از کتاب کردند و امروزه amazon و ebay از معروف ترین و بزرگترین فروشگاه های اینترنتی جهان هستند.
دلایل اهمیت راه اندازی کسب و کار آنلاین در ایران:
– افزایش ضریب نفوذ:
طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، ضریب نفوذ اینترنت در بین مردم ایران 53 درصد است که این آمار روز به روز مسیر رو به رشدی را در پیش گرفته است به گونه ای که آینده پژوهان پیش بینی کرده اند تا سال 2020 افرادی که به اینترنت دسترسی دارند از تعداد افرادی که به برق و آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند بیشتر می باشند.
– جایگاه اول مصرف اینترنت در خاورمیانه:
در میان 14 کشور خاورمیانه که حدود 90 میلیون کاربر اینترنتی دارد ایران جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است.
– عدم رقابت شدید:
– فضای رقابت در این حوزه، اقیانوس آبی است و به شدت اقیانوس های قرمز نیست که در آن ها رقابت و تلفات زیاد باشد. یعنی رقابت در آن کم است که می توان به راحتی و به آرامی در آن رشد کرد و نگران غول های بزرگ کسب و کار های آنلاین نبود.
– وجود فرصت های بزرگ سرمایه گذاری:
چون ایران ابتدای مسیر کسب و کار آنلاین است و قطار این نوع ثروت آفرینی تازه حرکت کرده است، بنابراین هنوز فرصت ها و ایده های زیادی وجود دارد که قابل پیاده سازی و کسب در آمد هستند، حتی مدل های موفق خارجی که هنوز در ایران بومی سازی نشده اند.
– راه اندازی کسب و کار آنلاین با حداقل مبلغ سرمایه گذاری:
برای راه اندازی کسب و کار آنلاین می توان از مبالغ خیلی کم (تنها هزینه اجاره هاست و دامین) شروع کرد و به درآمد رسید! اما برای راه اندازی کسب و کار آنلاین به این صورت نیاز به دانش بالا است.
مزیت های راه اندازی کسب و کار آنلاین :
کسب و کار های آنلاین نسبت به کسب و کار های فیزیکی دارای مزیت هایی است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می گردد:
1- عدم وابستگی به زمان و مکان خاص:
در کسب و کار آنلاین مشتریان و کاربران می توانند در 24 ساعت شبانه روز و بدون محدودیت جغرافیایی تنها با اتصال به اینترنت خرید خود را انجام دهند و صاحبان کسب و کار نیز می توانند حتی از فاصله دور بیزینس خود را مدیریت کنند و حتی زمانی که در دسترس نیستند فرآیند خرید انجام شود و وجه به حساب آنان واریز گردد.
2- کاهش هزینه های بازاریابی:
در کسب و کار های آنلاین هزینه های تحقیقات بازاریابی بسیار کم تر از کسب و کار های فیزیکی است، چراکه اکثر داده ها و سنجه هایی که مورد نیاز است، آسان و به طور دقیق قابل دستیابی می باشند. همچنین با کسب دانش بازاریابی اینترنتی، می توان هزینه های جذب، نگهداری و رشد مشتری را تا 60 درصد کاهش داد.
این موضوع به آن دلیل است که در کسب و کار آنلاین اطلاعات مخاطبین و مشتریان به راحتی قابل دسترسی است و ارتباط با مشتریان که یکی از مهم ترین ترین الزامات هر کسب و کاری است به راحتی قابل اجرا و پیگیری می باشد.
3- مقیاس پذیر بودن (scalable):
مقیاس پذیر بودن یک کسب و کار به این معنا است که آن کسب و کار تا چه اندازه قابلیت رشد و بزرگ شدن دارد که بتواند به طور کارآمد و پایدار فعالیت کند.
به عنوان مثال اگر شما صاحب یک کافی شاپ باشید و ظرفیت میز های شما 25 نفر باشد، یکی از اعمالی که می توان برای افزایش ظرفیت مشتریان و در نهایت افزایش فروش انجام داد این است که تعداد میز های پذیرایی را افزایش داد، که این کار مستلزم هزینه و فضای کافی است.
ولی در کسب و کار آنلاین اگر فرض کنیم محصول ما یک فایل (کتاب الکترونیک) دانلودی باشد، در هر لحظه هر تعداد مشتری می تواند وارد سایت شود و خرید خود را انجام دهد و در بهترین حالت لینک دانلود محصول خود را انجام دهد که تنها هزینه این کار تقویت هاست (میزبان) سایت است که هزینه کم تری نسبت به مقیاس پذیری حالت فیزیکی کسب و کار دارد.
4- تراکنش های فوری و نقدینگی سریع:
مشتری می تواند سریع اطلاعات کارت بانکی خود را وارد و به سرعت خرید خود را انجام دهد، همچنین به عنوان صاحب کسب و کار نیز دیگر نگران نقد شدن چک های بلند مدت خود نیستید، چرا که وجه نهایتاً با تاخیر 2 الی 3 روز وارد حساب اصلی شما می شود.
5- انعطاف پذیری بالا:
در کسب و کار های آنلاین نسبت به مدل فیزیکی، شما از خلاقیت و انعطاف پذیری بیش تری برخوردارید که می توانید فرآیند های خرید را هر آن گونه که بهتر است طراحی کنید. همچنین در مورد فروش محصولات از گستردگی بیش تری برخوردارید. به این صورت که اگر شما دارای محصولی هستید که در شهر و استان محل زندگیتان دارای تقاضای کمی می باشد، همان محصول در استان های دیگر و در مجموع سراسر ایران دارای تقاضای بیش تری است که خود سبب به وجود آمدن بازار خاص آن محصول می شود.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید